Atracții turistice

Lacul Roșu si imprejurimi

 
Tara noastră, aur poartă !
Tărâm binecuvântat de Dumnezeu ne-a fost dat și avem obligația să-l facem cunoscut peste tot in lume.
In link-ul de mai jos gasiti informatii despre toate traseele din zona noastra si marcajele lor.
Http://m.hiking.gis-it.ro/

Lacul Roșu

Lacul Roșu (local cunoscut și sub numele de Gyilkostó / Lacul Ghilcoș) este un lac de baraj natural format în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838.

La ultimele măsurători, efectuate în anul 1987, dimensiunile acestuia sunt:

– perimetru de 2.830 m

-aria este de 114.676 m² 

-volumul apei care se acumulează este de 587.503 m³.

Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.

Legendă

Numele său provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier.

În limba maghiară se numește gyilkos (tradus „ucigaș”), iar în limba germană Mördersee („Lacul Ucigașul”), deoarece, potrivit legendei, surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât pe locuitorii lui, cât și animalele. Apa adunată a avut culoarea roșie de așa de mult sânge, încât numele lacului a devenit atât Lacul Roșu, cât și Lacul Ucigaș.

                                                                                                 sursa. Wikipedia

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului sunt chei situate în partea centrală a Munților Hășmaș, în nord-estul României în județele Neamț și Harghita, dezvoltate în calcare jurasice. Se află în partea centrală a culmii estice TulgheșValea Rece a Masivului Hășmaș. Axul principal al acestora este reprezentat de către râul Bicaz.

Monument al naturii, sunt incluse ariilor protejate de interes național, Cheile Bicazului din județul Neamț și Cheile Bicazului și Lacul Roșu din județul Harghita, fiind situate în aria de protecție integrală a Parcului Național Cheile Bicazului – Hășmaș.

Descriere

Cheile, străbătute de râul Bicaz, fragmentează adânc Munții Hășmaș în porțiunea centrala a culmii estice a acestora, Tulgheș-Valea Rece, despărțind culmea respectivă într-o porțiune nordică și una situată la sud (Culmea Dămuc).

Deși cheile au apărut într-o masă de calcare jurasice, de-a lungul traseului Lacu Roșu – Bicazu Ardelean se întâlnesc și asocieri de jaspuricenuși vulcanice și conglomerate, care, alături de existența rocilor diferit colorate și variate ca formă și alcătuire, precum și în contextul în care pe axa cheilor se află majoritatea punctelor de atracție din zonă, fac ca aici să existe unul dintre cele mai remarcabile itinerare turistice din Carpați Românești.

Date turistice și de acces

Sunt străbătute de către drumul transcarpatic DN12C, care leagă orașele Gheorgheni și Bicaz și face legătura între Transilvania și Moldova, aflându-se între Lacul Roșu în amonte și localitatea Bicaz-Chei, în aval.

În amonte încep la limita estică a stațiunii Lacu Roșu la km 26,5 și se termină în aval la km 34 al DN12C. Conform alpinistului Emilian Cristea, ele se împart în 4 sectoare:

  • Sectorul I „Între chei”: km 26,5-28,7, între limita estică a stațiunii Lacu Roșu și Poarta de Piatră. Sectorul este limitat la stânga de peretele sud-estic al Suhardului Mic și pantele de început ale Muntelui Cupaș, despărțite de pârâul Cupaș. Deasupra și în apropiere de confluența Cupașului cu Bicazul, se află peștera Suhard. Pe partea dreaptă a cheilor, în aval de confluența cu Cupașul se află vârful Surduc, de unde pornește pintenul în care este tăiată de către șosea, Poarta de Piatră.
  • Sectorul II „Polițele Bardosului”: km 28,7-31, între Poarta de Piatră și Gâtul Iadului. Este dominat la stânga de Piatra Altarului (sau Turnul Bardosului) și la dreapta de Muntele Piatra Poienii, care trimite spre vale un pinten prin care a fost săpat tunelul Lacu Roșu. Pe partea stângă, lângă Piatra Altarului, în amonte de aceasta se află confluența cu pârâul Lapoș și respectiv accesul spre Cheile Lapoșului. În aval de tunel se desfășoară serpentine ale șoselei, pe o lungime de aproape 1 km. După o porțiune mai strâmtă delimitată la stânga de Polițele Bardosului, se ajunge mai întâi într-o porțiune mai largă, unde se află pe dreapta confluența cu Bicăjelul și respectiv accesul spre Cheile Bicăjelului. Înainte de deschiderea văii spre zona de confluență, la dreapta se înalță Turnul Negru.
  • Sectorul III „Gâtul Iadului”: km 31-32,2. Este o porțiune strâmtă, cu un veritabil aspect de canion. La dreapta se află Piatra Surducului. La km 32, pe stânga se află Gura Bardosului, de unde peisajul devine mai puțin sălbatic.
  • Sectorul IV „Sfârșitul Cheilor”: km 32-34, în aval de Gâtul Iadului, într-o zonă mai largă cu pante mai puțin înclinate, în care apar conglomerate. În dreptul km 34, la intrarea în comuna Bicaz-Chei, pe stânga se află confluența cu pârâul Șugău și Cheile Șugăului. Dincolo de Șugău se află stîncile Munticelului și coloana înaltă a Pietrei Glodului (care nu mai aparțin de Cheile Bicazului).

                                                                    sursa. Wikipedia

Varful Suhardul Mic

Pe Meleaguri în Cheile Bicazului, traseu ușor pentru o zi pe Vârful Suhardul Mic.
 
Vârful Suhardul Mic este unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere asupra stațiunii Lacul Roșu.
 
Traseul spre vârf este accesibil pe toata durata anului si are o lungime de aproximativ 2 km, fiind unul din cele mai populare trasee din Cheile Bicazului.
 
Pentru a ajunge la punctul de intrare pe traseu, se coboară dinspre lac spre chei pe drumul principal DN12C, se traversează un pod pe partea stângă peste Bicaz și se ajunge la Hotel Turist. 
 
Traseul este marcat cu triunghi albastru și începe chiar din fața Hotelului Turist (Lacul Roșu) (https://goo.gl/maps/9XcSthyd2bBKNKyf7). 
 
Vei vedea primul marcaj pe un zid de lângă hotel, în apropierea unor trepte care te conduc spre pădure. Există și varianta de a merge pe drumul forestier, dar poteca prin pădure ne-a plăcut mai mult. 
 
Mai târziu poteca iese din nou în drumul forestier și ajungem la un mic platou, platoul fostei Cabane Suhard. De aici pornesc traseele de alpinism și traseul de via ferrata “Wild Ferenc” inaugurat în toamna anului 2016, iar traseul continuă prin partea stângă a peretelui masiv de stâncă.
 
Deși traseul este unul scurt, el nu este tocmai ușor, unele porțiuni putând fi considerate chiar de dificultate medie, mai ales iarna când este gheață. În partea a doua a traseului există chiar și o porțiune destul de accidentată, asigurată cu lanțuri. Traseul urcă continuu și, deși vezi Suhardul Mic încă de jos, e greu să îți imaginezi cum poți ajunge la el fără să escaladezi uriașul perete de stâncă ruginie. 
 
Mai departe ajungem la Șaua Suhardului iar traseul face dreapta din poiană și urcă prin pădure. Poteca devine mai abruptă și se împânzește cu rădăcini de copaci transformate în trepte. După ce trecem și de porțiunea asigurată cu lanțuri ajungem pe platou, iar după câteva sute de metri de plimbare ușoară se întrezărește crucea de pe Vârful Suhardul Mic. 
 
De pe vârf ai o vedere superbă asupra Lacului Roșu și a întregii stațiuni.

TRASEU

Hotel Turist (990m) – platoul fostei Cabane Suhard (1091m) – Șaua Suhard (1202m) – Vârful Suhardul Mic (1345m)

 
 

MARCAJE DE URMAT:

  • triunghi albastru: pe toată lungimea traseului
Durată totală traseu: dus-întors 3-4 ore
Lungime traseu dus-întors: aproximativ 4 km
Diferență de nivel: aproximativ 400 m
Dificultate: traseul este ușor
Accesibilitate: traseu accesibil tot timpul anului. Poate fi dificil iarna când zăpada este mare sau când este gheață pe traseu.
Recomandări: folosiți echipament adecvat și rezervă de apă
 Sursa. pemeleaguri.ro

Via Ferrata Astragalus

Localizata in in Rezervatia Naturala Cheile Sugaului-Munticelu, Astragalus reprezinta un ansablu de trasee de via ferrata cu o lungime de totala de 2400 metri.

Traseul

 Dificultate: usor – mediu
 Durata: 1,5 – 2,5 ore
 Distanta de la masina pana la intrarea in pestera: 700m (~ 15 minute)

Localizata in in Rezervatia Naturala Cheile Sugaului-Munticelu, Astragalus reprezinta un ansablu de trasee de via ferrata cu o lungime de totala de 2400 metri.

Traseul principal are o lungime de 700 de metri (450 urcare si 250 coborare) si o diferenta de altitudine de 285 metri

ro_RORomanian